Do zupy grzybowej dodaję jeden składnik. Takie sycące danie zastępuje mi cały obiad
Jesienią zupa grzybowa musi zagościć na moim stole choć raz. Najczęściej decyduję się na przygotowanie treściwej i pełnej aromatu wersji z dodatkiem białej fasoli Jaś. Przepis znalazłam już dawno temu w jednej z gazet, a wciąż zachwyca mnie jego prostota i efekt. Choć posiłek wygląda niepozornie, syci na kilka godzin, a zrobienie go nie jest skomplikowane. Jeśli nie masz pomysłu na przygotowanie grzybów, to właśnie go dla ciebie znalazłam.
Jak zrobić sycąca zupę grzybową?
Ta sycąca zupa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aromat leśnych grzybów w połączeniu z delikatnością fasoli tworzy niepowtarzalny smak, który wszyscy w moim domu kochają. Zrobienie zajmuje mi dosłownie chwilę, bo muszę tylko przesmażyć warzywa z grzybami i pogotować wszystko do miękkości. Na koniec wrzucam fasolę z puszki, przyprawiam i gotowe. Prościej się chyba nie da.
Przepis: Zupa grzybowa z fasolą
Pyszna i sycąca zupa, która zastąpi cały obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 423 w każdej porcji
Składniki
- 500 g świeżych grzybów
- 200 g białej fasoli z puszki
- 2 nieduże marchewki
- 1 drobna pietruszka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówGrzyby umyj, oczyść i pokrój w większą kostkę. Marchew, pietruszkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek pozbaw łupiny i posiekaj. Fasole z puszki odcedź i przepłucz.
- Smażenie warzyw i grzybówNa dnie dużego ganka rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Wrzuć czosnek, marchewkę i pietruszkę. Przesmaż, a następnie dodaj grzyby. Smaż 5-7 minut, aż puszczą sok.
- Gotowanie zupy grzybowej z fasoląWlej 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj wszystko przez 30 minut. Wrzuć fasolę z puszki. Gotuj zupę jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec dopraw ją majerankiem, pieprzem i solą.
Jak podawać sycącą zupę na obiad?
Do mojej wersji zupy grzybowej nie potrzeba skomplikowanych dodatków. Najczęściej zajadamy ją po prostu z kromkami świeżego chleba na zakwasie, który dostarcza nam błonnika i dodatkowo przedłuża uczucie sytości po posiłku. Niektórzy domownicy jeszcze smarują go sobie masłem czosnkowym, by było smaczniej. Nie jest to jednak obowiązkowy dodatek.
Wskazówki dotyczące gotowania zupy grzybowej z fasolą
Do przygotowania tej sycącej potrawy obiadowej możesz też wykorzystać świeżą fasolę. Ugotuj ją wcześniej po moczeniu przez 12 godzin i wrzuć tak, jak podałam w instrukcji. Możesz również namoczone ziarno podgotować w bulionie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez 20 minut, a potem przenieść do garnka z grzybami i dodatkami i przyrządzać jeszcze przez 40 minut. Łączny czas gotowania białej fasoli Jaś musi wynieść 60 minut. Wtedy jest już wystarczająco miękka, by jej strawienie nie stanowiło problemu.